Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Hva kan du spise i stedet for kylling?

Mister du lysten på kylling av nyheter om at kjøttet er smittet med antibiotikaresistente bakerier? Vi har spurt ernæringsfysiolog Erik Arnesen om alternative proteinkilder.

Chicken

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

1. des. 2014

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere i høst ble det kjent at 32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikk, var smittet med den antibiotikaresistente E. coli-bakterier ESBL. Nå er det funnet en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling, som er motstandsdyktig mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner. Mange mister lysten på den proteinrike kyllingen, men hva kan du spise i stedet?

Annonse

NHI.no har spurt ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen (bildet).

Han forteller at kylling har fått en stadig større plass i det norske kostholdet, forbruket har økt med over det dobbelte siden 1990-tallet (selv om inntaket av storfe og svinekjøtt fortsatt er høyere).

LHL / Anders BergersenLHL / Anders Bergersen

- Årsaken er nok en kombinasjon av økt tilgjengelighet og økt etterspørsel. Kylling er som regel magrere enn annet kjøtt, og oppfattes som renere og enklere å tilberede, man slipper for eksempel å skjære bort fett. I tillegg har utvalget av ulike kyllingprodukter økt veldig, med blant annet pålegg og pølser.

Kylling er også relativt rimelig, og kan brukes til så å si alt. Ernæringsmessig sett er kylling (og kalkun) en god kilde til protein, niacin (vitamin B3), vitamin B12 og sink, og har veldig lite fett og mettet fett hvis man ikke spiser skinnet.

Annonse
Annonse