Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Hva kan du spise i stedet for kylling?: Lett å lage

Som sagt kan man få flere gunstige næringsstoffer dersom man bytter ut kylling med andre proteinkilder.

Les også: Mat for hjertet

- Fra fisk får man for eksempel sunne fettsyrer, en del vitaminer (fisk er en svært god kilde til vitamin D og B12), og sporstoffer som selen og jod. Et høyt inntak av planteprotein er forbundet med lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, mens et høyt inntak av animalsk protein er forbundet med økt risiko. Kanskje fordi vegetabilske proteinkilder også gir mye fiber og andre næringsstoffer som kan være gunstige for å dempe effekten av risikofaktorer, sier Arnesen.

fisk
Annonse

Les også: Spis mer fisk

Kylling er enkel å tilberede og derfor lett å ty til. Men alternativene til kylling trenger heller ikke ta så mye tid.

- Ferdig filetert fisk går fort å lage, for eksempel bakt i bakepapir eller folie i ovnen. Hermetisk tunfisk er et bra alternativ både som pålegg og til salater. Fiskekaker er også bra, men sjekk ingredienslisten på pakken for å finne en med mye fisk (gjerne 70-80 prosent fisk), sier Arnesen.

Av vegetariske proteinkilder kan for eksempel tofu og tempeh (soyaprodukter) lett wokkes eller stekes, eller man kan kjøpe ferdigkokte bønner, kikerter og linser. De kan moses, serveres med pasta, i supper eller lignende. Falafel – kikertkaker – er lettvint og godt.

Tips til matoppskrifter? Sjekk her

Annonse
Annonse