Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Mange alternativer

- Hvis man tenker på kylling som en proteinkilde, finnes det mange alternativer. Proteiner finnes i nesten alle matvarer fra både dyre- og planteriket. Alt rent, magert kjøtt har omtrent like mye protein per 100 gram som kylling. Fisk er en veldig god kilde til protein, med en proteinandel på omtrent 15-20 prosent. Det finnes også mange gode kilder til planteproteiner, spesielt belgvekster som bønner, erter og linser. Kokte bønner og linser inneholder for eksempel omtrent 8-9 prosent protein. I tillegg har disse mange andre gunstige næringsstoffer. Belgvekster inneholder for eksempel like mye fiber som protein. I det norske kostholdet er melk og meieriprodukter den nest største kilden til protein etter kjøtt. Brød og kornvarer bidrar også med mye protein, forteller Arnesen.

Les også: Soyabønner

soyabønner

Han forklarer at protein gir kroppen essensielle aminosyrer og nitrogen som trengs for å bygge og vedlikeholde kroppen. Proteiner består av omtrent 20 forskjellige aminosyrer. Omtrent halvparten av disse må vi få inn via maten, resten klarer kroppen å danne selv dersom den har nok karbohydrater. Fullgode eller fullverdige proteiner er proteiner som gir alle essensielle aminosyrer i tilstrekkelige mengder.

- Animalske proteinkilder anses generelt som mer fullverdige, men dersom man spiser variert, kan man også fint dekke behovet for aminosyrer med et rent plantebasert kosthold. Melk og eggehvite har proteiner av høy kvalitet, soyaprotein og quinoa er også fullverdige proteinkilder, sier han.

Annonse

Arnesen sier at man bør inkludere gode proteinkilder i hvert måltid, men med mindre man spiser svært lite eller restriktivt, trenger man ikke å tenke så mye på proteinkvaliteten.

Les også: Proteiner i den vegetariske kosten

Annonse
Annonse