Irritabel tarm - mange får hjelp med FODMAP-dietten: En "gjenoppdagelse"
- På mange måter er denne dietten en «gjenoppdagelse", sier Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin og Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus til NHI.no.
På begynnelsen av 1900-tallet snakket man om såkalt gjæringsdyspepsi, som trolig er det samme som irritabel tarm. Legene anbefalte dengang at pasientene skulle holde seg unna tungt fordøyelige karbohydrater, og kanskje var det mye fornuft i dette, sier han.
Men gjæringsdyspepsi ble umoderne og forsvant ut av lærebøkene, særlig på 1970-tallet da hypotesen om at mer fiber i kosten vil forebygge både tarmkreft, gallesten, fedme, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Men denne hypotesen er fremdeles langt på vei bare en hypotese.
- Mennesker med irritabel tarm ble anbefalt å spise mye fiber, men nå har vi skjønt at dette kanskje ikke var så lurt, sier Valeur.
- Staudacher HM1, Whelan K, et.al. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet, Oct 2011; 24(5): 487-95. doi: 10.1111/j.1365-277X.2011.01162.x. DOI
- Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. PMID: 31947991 PubMed