Kanel - sunt i passe mengder: Helseeffekt?
En av de viktigste aktive ingrediensene i kanel er kanelaldehyd. Den brukes i smakstilsetninger og dufter. Og kanskje er det nettopp kanelaldehyd som er årsaken til at krydderet har noen mulige helsemessige fordeler.
Det ryktes om antioksidanter, antibiotisk effekt og anti-inflammatoriske egenskaper, men foreløpig er det ikke nok studier til å bevise at dette har effekt på mennesker.
Men hør nå uansett her, hva litteraturen kan fortelle om kanel:
- Noen undersøkelser viser at kanel kan være bra for personer med diabetes type 2. En studie fant ut at personer på insulinbehandling som tok kaneltilskudd daglig så markert effekt etter 40-dager. (Kanel må ikke sees på som en erstatning for tradisjonell behandling).
- Kanel inneholder kalium, magnesium og kalsium.
- Forbindelsen kanelaldehyd gir krydderet den velkjente lukten og smaken. Dette fytokjemikaliet er også vist å ha en antibiotikalignende effekt. I en studie ble kanelaldehyd testet mot flere bakterier og virus (inkludert stafylokokker, E. coli, salmonella og candida), og det viste seg at kanelaldehyd hadde effekt.
- Kanel kan senke triglyseridene og det totale kolesterolnivået, noe som kan bidra til å forebygge hjertesykdom.
- Eksperter har sett at å ta tilskudd med kanel kan øke nivået av antioksidanter i blodet, og senke betennelsesmarkører.
Men studiene på kanel er begrenset, eller gjort på dyr. Dermed kan man ikke med sikkerhet si noe om effekten kanel har på kroppen hos mennesker.
Referanser
- Ryan Raman, What Are the Side Effects of Having Too Much Cinnamon?Healthline, 2024 www.healthline.com
- The Benefits of Cinnamon, Cleveland Clinic, 2021 health.clevelandclinic.org
- Mattilsynet, Unngå høyt forbruk av kanel, 2023 www.mattilsynet.no
- R. Morgan Griffin, Cinnamon: Health Benefits and Side Effects, WebMD, 2023 www.webmd.com
- National Center for Complementary and Integrative Health, Cinnamon www.nccih.nih.gov