Spis med forsiktighet
At kanel nytes i mat og gir i julestemning gjelder for mange. Men som med det meste andre, gjelder også her Aristoteles ideal for moderasjon: Den gyldne middelvei.
Annonse
Det er nemlig ikke bra å spise for mye av dette velduftende krydderet:
- Cassia (eller vanlig kanel) er en rik kilde til kumarin. Imidlertid antyder forskning at å spise for mye kumarin kan forårsake leverskade.
- Noen mennesker har opplevd å få munnsår når de spise produkter som inneholder kanelsmaksstoffer.
- Kanel inneholder som nevnt kanelaldehyd, en forbindelse som kan utløse en allergisk reaksjon når den inntas i store mengder.
- Kanskje kan det å spise litt kanel bidra til å senke blodsukkeret, men å spise for mye kan føre til at det faller for mye. Først og fremst er dette i teorien, forskningsbevisene på at dette skjer med mennesker er det få av. Personer som har størst risiko for å oppleve lavt blodsukker er de som tar medisiner for diabetes. Tanken er at kanel kan forsterke effekten av disse medisinene og føre til at blodsukkeret faller for mye.
- Å spise for mye malt kanel i ett kan gi pusteproblemer. Dette kan også skje hos barn hvis de inhalerer for mye kanel ved et uhell. For en tid tilbake var det populært med den såkalte "kanelutfordringen" - å spise store mengder tørr kanel. Denne utfordringen innebærer å spise en spiseskje tørr, malt kanel på under ett minutt uten å drikke vann. Selv om det kan høres ufarlig ut, kan utfordringen være svært farlig. Å spise tørr kanel kan irritere halsen og lungene, og den kan føre til kvelning.
Les også: Fraråder kanelutfordring
Referanser
- Ryan Raman, What Are the Side Effects of Having Too Much Cinnamon?Healthline, 2024 www.healthline.com
- The Benefits of Cinnamon, Cleveland Clinic, 2021 health.clevelandclinic.org
- Mattilsynet, Unngå høyt forbruk av kanel, 2023 www.mattilsynet.no
- R. Morgan Griffin, Cinnamon: Health Benefits and Side Effects, WebMD, 2023 www.webmd.com
- National Center for Complementary and Integrative Health, Cinnamon www.nccih.nih.gov