Plantekost og fisk er gunstig
Forfatterne konkluderer med at de har identifisert kostholdsmønstre som konsekvent viser at bestemte grupper bakterier påvirker risikoen for sykdom eller for å holde oss friske. Spesifikke matvarer og næringsstoffer var forbundet med bakterietyper som er kjent for å gi slimhinnebeskyttelse og antiinflammatoriske effekter. De mener at sammenhengen mellom diett og bakteriefloraen i tarmen som er beskrevet i studien, er robuste og konsistente for de fire ulike kohortene som ble studert.
Langtidsdietter med mye belgfrukt, grønnsaker, frukt og nøtter, et høyere inntak av plantekost fremfor animalske produkter - fortrinnsvis fermenterte melkeprodukter med lavt fettinnhold og fet fisk, ble funnet å være gunstigere enn et kosthold med sterk alkoholisk drikke, bearbeidet kjøtt med mye fett og mye sukkerholdig drikke. Funnene tyder på at den plantekostrike dietten har et potensiale til å forebygge betennelsesprosesser i tarmen. Lavt inntak av slik kost er ifølge forskerne knyttet til økt risiko for ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.
Funnene støtter tanken om at kostholdet vårt kan være en tilleggsfaktor av betydning for behandlingen av tarmsykdommer gjennom å justere bakeriefloraen i tarmen.
Forfatterne foreslår mikrobielle mekanismer der dietten påvirker inflammatoriske reaksjoner i tarmen som en begrunnelse for fremtidige intervensjonsstudier.
Les også: Middelhavskost bidrar til friskere tarm blant eldre
- Weersma RK, Bolte AL, Vila AV, Imhann F, et al.. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut 2021. gut.bmj.com