Kostvaner og bakterietyper
Forskerne undersøkte forholdet mellom 173 kostholdsfaktorer og bakteriefloraen i tarmen til 1425 personer i fire ulike grupper (kohorter): Pasienter med Crohns sykdom, med ulcerøs kolitt, med irritabel tarm og en frisk kontrollgruppe.
Forskerne brukte en metode som identifiserer alle genene til alle organismene i tarmfloraen til forsøkspersonene (shotgun metagenomic sequencing) og som gir en oversikt over den mikrobiologiske sammensetningen og funksjonen i tarmen.
Forfatterne fant 38 forbindelser mellom kostvaner og opphopning av visse bakterietyper. 61 individuelle typer mat og næringsstoffer var forbundet med 61 bakterietyper og 249 ulike nedbrytingsveier (hvordan maten brytes ned i kroppen) blant alle deltakerne i studien. Bearbeidet mat og animalsk avledet mat var konsekvent forbundet med større mengder av tarmbakterier med negativ innvirkning på tarmfloraen. Det motsatte fant man for plantemat og fisk.
Studien har flere begrensninger. Blant annet kan den ikke identifisere årsakssammenheng.
Les også: Kan riktig tarmflora forebygge angst?
- Weersma RK, Bolte AL, Vila AV, Imhann F, et al.. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut 2021. gut.bmj.com