Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Ny forskning om kosthold: Eksempel på mat

Hva bør du ellers spise hvis du skal følge rådene til disse forskerne? I forhold til glykemisk indeks er det viktig å tenke på karbohydratene. Frukt som kan spises fritt, er for eksempel epler, pærer, appelsiner, bringebær og jordbær. Frukt man bør begrense inntaket av, er overmodne bananer, kiwi, ananas, druer og melon.

Annonse

Les også: Brokkoli - mer enn mat

Ellers handler det om å spise så grovt som mulig. Altså grovt brød og rugbrød, fullkornspasta, havregryn og de grove cornflakestypene. Velg ris-typer som brun ris eller basmati. Hvitt brød uten kjerner, polert ris og sukkerholdige matvarer bør unngås. Sukker skal generelt begrenses, ikke så mye av hensyn til GI, men mer av hensyn til de "tomme kaloriene".

Her er et eksempel på en meny med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks:

Frokost: Musli (uten tilsatt sukker), grovt knekkebrød med mager ost, en appelsin.

Mellommåltid: Grønnsaksstenger og ostestenger av mager ost.

Lunsj: Fullkornsrugbrød med magert kjøtt- eller kyllingpålegg, makrell i tomat og diverse grønt

Middag: Kalkunwok med kalkun, grønnsaker og fullkornspasta. Avocadosalat med fetaost og sukkererter.

Kveldsmat: Fullkornsrugbrød med mager leverpostei og agurk.

Det anbefales å drikke vann eller lettmelk til måltidene.

Les også: Gode vaner - mindre overvekt

  1. Larsen T, Dalskov S-M, et.al. Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. N Engl J Med 2010; 363: 2102-2113. New England Journal of Medicine
Annonse
Annonse