Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Flyreiser og diabetes type 1: Vent med å sette insulin til maten er servert

Spis vanlig mat på flyet - "diabetesmat" er som regel mat med veldig lavt karbohydratinnhold, som er tilpasset personer med diabetes type 2, som trenger å gå ned i vekt. Ikke sett hurtigvirkende insulin før maten er plassert foran deg - noen ganger kan det ta litt tid fra serveringen starter til du får maten.

Annonse

Sørg for å ha med deg lett tilgjengelig sukkerholdig mat i tilfelle du skulle få lavt blodsukker. Det kan også være lurt å ta med en matpakke med vanlig mat - i tilfelle det oppstår forsinkelser eller det blir vanskelig å få tak i mat underveis eller ved ankomst.

Du kan med fordel bruke to klokker på reisen - en som viser "ny" tid, og en som viser tiden hjemme. Slik holder du lettere oversikt over når det er på tide med mat og insulindoser.

Sørg for å få i deg nok væske og vis måtehold med alkohol. Inntak av store mengder alkohol øker risikoen for lavt blodsukker

  1. Aerospace Medical Association: Diabetes www.asma.org
  2. Chandran M, Edelman S.V. Have Insulin, Will Fly: Diabetes Management During Air Travel and Time Zone Adjustment Strategies. Clinical Diabetes 2003; 21: 82-85. clinical.diabetesjournals.org
  3. American Diabetes Association . Flying With Diabetes. Clinical Diabetes 2003; 21: 86. clinical.diabetesjournals.org
  4. Hanås R. Type 1 diabetes hos barn, ungdom og unge voksne. : NKS-Forlaget, 2002.
  5. Luftfartstilsynet www.luftfartstilsynet.no
  6. Diabetes UK. Travel & diabetes. Siden besøkt 20.12.2017. www.diabetes.org.uk
  7. Priya G. Kalra S, Dutta D, Maisnam I, Aggarwal S. Up In The Air With Diabetes: a Systematic Review of Literature and A Pragmatic Approach to Diabetes Management During Long-Distance Travel. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 2020. www.heraldopenaccess.us
Annonse
Annonse