Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Laktoseintoleranse - melkesukkerintoleranse: Kostråd

GulostGulost er en veldig god kilde til kalsium

Det finnes noen melketyper som ikke inneholder laktose. Det er soyamelk (anbefales ikke til små barn/ allergikere), yoghurt laget av soyamelk (anbefales ikke til små barn/ allergikere), rismelk og havremelk. Noen av disse er tilsatt kalsium, og de kan brukes som alternativ til meieriprodukter. De som ikke er tilsatt kalsium, er ikke et fullgodt alternativ.

Annonse

Mat som inneholder svært mye laktose:

  • Tørrmelk
  • Næringspulver basert på tørrmelk
  • Brunost (2 skiver inneholder opp mot 10g laktose som er det samme som 250ml melk)
  • Prim

Mat som inneholder en del laktose:

  • Melk (helmelk, lettmelk, skummet melk)
  • Syrnet melk
  • Yoghurt
  • Rømme
  • Fløte
  • Melkesjokolade

Mat med lavt laktoseinnhold:

  • Laktoseredusert melk
  • Melk/fløte behandlet med enzymer
  • Magre smøreoster
  • Meierismør

Mat som inneholder svært lite laktose (tåles av de aller fleste):

  • Alle faste hvite oster som Norvegia, Jarlsberg, Gouda, Edamer og Ridderost
  • Muggoster
  • Smørbare smelteoster

Andre produkter som kan innholde noe laktose (eksempler):

  • Margarin
  • Brød og bakervarer
  • Fiskekaker og fiskeboller
  • Pølser, servelat, salami
  • Leverpostei

Det er viktig å inkludere noen meieriprodukter i kosten, da kalsiuminntaket kan bli for lavt dersom alle meieriprodukter kuttes ut. Gulost har mer kalsium enn melk, og inneholder mest kalsium av alle meieriprodukter.

Meieriprodukter er også en viktig kilde til jod i det norske kostholdet. For idrettsutøvere er dessuten meieriprodukter en viktig kilde til energi og protein av bra kvalitet.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Laktoseintoleranse . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Misselwitz B, Butter M, Verbeke K, Fox MR. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019 Nov;68(11):2080-2091. PMID: 31427404 PubMed
  2. Vestergaard EM, Troelsen J, Lange A. Laktoseintolerans. Ugeskr Læger 2008; 170: 3312. Ugeskrift for Læger
  3. Lomer ME, Parkes GC, Sanderson JD. Lactose intolerance in clinical practice - myths and realities. Aliment Pharmacol Ther. 2008;27:93-103. PubMed
  4. Reinton N, Buchmann M, Moghaddam A. Evaluering av gentest for laktasemangel. Tidsskr Nor Lægeforen 2007; 127: 3057-60. PubMed
  5. Check E. Human evolution: how Africa learned to love the cow. Nature 2006; 444: 994-6. PubMed
  6. Storhaug CL, Fosse SK, Fadnes LT. Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol 2017;2:738–46. PMID: 28690131 PubMed
  7. Matthews SB, Waud JP, Roberts AG, et al. Systemic lactose intolerance: a new perspective on an old problem. Postgrad Med J. 2005;81:167-173. PubMed
  8. Jørgensen MK, Thode J, Davidsen B, Gerner C, Bathum L. Diagnosticering af laktoseintolerans hos voksne. Ugeskr Læger 2008; 170: 3309. Ugeskrift for Læger
  9. Waud JP, Matthews SB, Campbell AK. Measurement of breath hydrogen and methane, together with lactase genotype, defines the current best practice for investigation of lactose sensitivity. Ann Clin Biochem. 2008;45:50-58. PubMed
  10. Szilagyi A, Malolepszy P, Hamard E et al. Comparison of a real-time polymerase chain reaction assay for lactase genetic polymorphism with standard in-direct tests for lactose maldigestion. Clin Gastroenterol Hepatol 2007; 5: 192-6. PubMed
  11. Montalto M, Curigliano V, Santoro L, et al. Management and treatment of lactose malabsorption. World J Gastroenterol. 2006;12:187-191. PubMed
  12. Heyman MB. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118:1279-1286. PubMed
  13. Holager T, Stenberg-Nilsen H. Legemidler uten laktose - medisinsk nødvendig for noen. Relis.no. Publisert 23.06.2017 relis.no
Annonse
Annonse