Hva er bonking?: Bonking
Bonking er en fellesbetegnelse for funksjonell uttømming av glykogen, forårsaket av ekstrem fysisk aktivitet. Det er en tilstand der musklene går tom for drivstoff, med dype effekter på ytelse og velvære. Mangelen på tilgjengelig energi gjør at musklene ikke kan fortsette å jobbe effektivt. Særlig utholdenhetsutøvere innenfor sykling, maraton, triatlon og langrenn kan oppleve bonking.
En ekte bonk er ikke bare en følelse av slitne ben. Det er en total manglende evne til å fortsette den fysiske aktiviteten, preget av kvalme, ekstrem fysisk svakhet, dårlig koordinasjon og er en ekstremt ubehagelig følelse. I hovedsak er bonking treningsindusert hypoglykemi eller lavt blodsukker. Vanligvis innledes bonking av bølger av tiltakende forverrede symptomer.
Til å begynne med kan du føle deg sulten og du merker en økende følelse av slitenhet. Etter hvert som en bonk blir verre, kan du utvikle hodepine, kvalme, skjelvende hender, synsforstyrrelser, svimmelhet og sviktende kognisjon. Hvis bonking fortsetter, øker også sannsynligheten for forvirring og manglende evne til å fungere fysisk.
Under trening er kroppen i en katabolisk tilstand av stress. En økning i kortisol får blodsukkernivået til å stige, noe som gjør mer av kroppens karbohydratbrensel tilgjengelig for å muliggjøre hardt arbeid. Mangel på karbohydrater flytter stoffskiftet til andre drivstoffkilder, det forbrennes i økende grad fett og til slutt protein. Dette er en tilstand der kroppen i hovedsak "spiser seg selv", forbruker sin egen muskel som energiforsyning - en krisesituasjon. Ofte foreligger samtidig dehydrering, noe som forsterker effektene av bonking.
Hensikten med all trening er å forstyrre homeostasen og tvinge kroppen til å tilpasse seg. Fysisk aktivitet med lave glykogennivå kan stimulere til mer effektiv lagring og bruk av glykogen i fremtiden og fører til økt fettforbrenning. Utholdenhetsutøvere kan øve opp kroppen til å tåle denne tilstanden. Lange og langsomme treningsturer, forsiktig karbohydratbegrensning etter trening og lavintensive turer uten ekstra sukker kan motvirke risikoen for bonking.
Effektene av en bonk kan henge med i flere dager. Det svekker også immunsystemet og gjør utøveren mer mottakelig for sykdom. Da er det viktig å la kroppen hvile, å ta seg igjen, og tilføre ekstra næring.
Bonking kan unngås ved å tilføre kroppen nok mat og drikke under den fysiske aktiviteten. Utøvere i utholdenhetsidretter bør derfor planlegge treningsturen eller konkurransen. Beregn hvor mye og hvor ofte du må drikke og sørg for å ha tilgang til næring.
- Nakrani MN, Wineland RH, Anjum F. Physiology, Glucose Metabolism. StatPearls (Internet). Last update July 17, 2023. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Flockhart M, Larsen FJ. Continuous Glucose Monitoring in Endurance Athletes: Interpretation and Relevance of Measurements for Improving Performance and Health. Sports Med. 2024;54(2):247-255. doi:10.1007/s40279-023-01910-4 DOI
- Horowitz JF, Klein S. Lipid metabolism during endurance exercise. Am J Clin Nutr. 2000;72(2 Suppl):558S-63S. doi:10.1093/ajcn/72.2.558S DOI
- Hurley S. What is Bonking? Causes, Dangers, and Prevention. Trainerroad. Page visited 19 August 2025. www.trainerroad.com