Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Aspartam - kunstig søtningsmiddel: Sukker og fett

Kostråd for personer med diabetes konkluderer med at opptil ti prosent av totalenergien trygt kan komme fra sukker, men at bruk av kunstige søtningsmiddel kan bidra til å hindre overvekt.

Annonse

Mye tyder på at fett er det næringsstoffet som har størst skyld for overvekten. Et argument mot bruk av kunstig søtningsmiddel i stedet for sukker er at et kosthold med mye sukker, har lavere innhold av fett. Men økt inntak av sukker fører på sin side til at kroppen omdanner sukkeret til fett (triglycerider), noe som vil ha en ugunstig effekt på hjertesykdom.

  1. Heuberger R. Overview of non-nutritive sweeteners. UpToDate, last updated Oct 19, 2021. UpToDate
  2. EFSA. EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. European Food Safety Authority, 10 December 2013. www.efsa.europa.eu
  3. Pase MP, Himali JJ, Beiser AS, et al. Sugar- and artificially sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia. Stroke. 2017;48:1139–1146 .
  4. FDA: Food Additives & Petitions: Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. Published 02.08.2018. www.fda.gov
Annonse
Annonse