Aspartam - kunstig søtningsmiddel: Tannråte
Kunstige søtningsmiddel motvirker også tannråte, siden sukker er hovednæringskilden til de bakteriene i munnhulen som medfører tannråte. Fluormangel og langvarig "bading" av tennene med sukker mellom måltidene er de største risikofaktorene for tannråte. Hvis barn drikker sukkerholdige drikker mellom måltidene, eller de suger på søtsaker, vil det nettopp gi stor belastning på tennene - og da er det fornuftig å erstatte sukkeret med et kunstig søtningsmiddel.
Annonse
Referanser
- Heuberger R. Overview of non-nutritive sweeteners. UpToDate, last updated Oct 19, 2021. UpToDate
- EFSA. EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. European Food Safety Authority, 10 December 2013. www.efsa.europa.eu
- Pase MP, Himali JJ, Beiser AS, et al. Sugar- and artificially sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia. Stroke. 2017;48:1139–1146 .
- FDA: Food Additives & Petitions: Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. Published 02.08.2018. www.fda.gov