Vegetarisk kosthold - fullverdig: Jod
Jod er et grunnstoff som er viktig for kroppens funksjoner, blant annet for hormoner som regulerer stoffskiftet. Det er særlig viktig for gravide og ammende å få i seg nok jod. Det er fordi utviklingen av barnets nervesystem kan bli hemmet ved jodmangel. Melkeprodukter og fisk er eksempler på kilder til jod. Spiser du lite mat med jod, anbefales det å ta tilskudd. Ifølge Helsedirektoratet kan både for mye og for lite jod være uheldig. Anbefalt inntak er 150 mikrogram om dagen for barn over ti år og voksne. Inntak på over 600 mikrogram om dagen anbefales ikke.
Annonse
Tang og taremel kan inneholde store mengder jod, og må brukes med forsiktighet.
Les også: Får du nok jod?
Referanser
- Melina V, et al. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet 2016; 116 (12): 1970-1980. jandonline.org
- The Vegetarian Resource Group: Veganism in a Nutshell www.vrg.org
- Craig J. Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Nutrition in Clinical Practice 2010. journals.sagepub.com
- Watanabe F, Yabuta Y, Bito T, Teng F. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. Nutrients 2014; 6 (5): 1861-1873. www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Vegan Society: What every vegan should know about vitamin B12. : Walsh Stephan, and other members of the International Vegetarian Union Science Group (IVU-SCI) www.vegansociety.com
- Familydoctor.org: Vegan Diet: How to Get the Nutrients You Need. familydoctor.org
- Healthy Eating Guidelines for Vegans: Dietitians of Canada www.dietitians.ca
- HelseNorge.no: Derfor trenger vi jod helsenorge.no