Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Startet i Australia

FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.

Annonse

FODMAP (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).

Ved Monash University i Melbourne er det gjort flere studier om FODMAP-redusert kost. De har samlet mye av informasjonen på universitetets hjemmesider som du finner her .

En av de nyeste studiene fra Monash University er i januar 2014 publisert i tidsskriftet Gastroenterology - det offisielle tidsskriftet til The American Gastroenterological Association (AGA). Den viser at en diett lav på FODMAP kan redusere symptomene på IBS-symptomer betraktelig - 70 prosent av deltakerne rapporterte en reduksjon i alvorlighetsgrad av summen av IBS-symptomer, inkludert magesmerter, oppblåsthet og uregelmessig avføring. Dette var en studie av høy kvalitet, en såkalt kontrollert og randomisert studie.

Monash University har også en blogg som oppdaterer informasjon om hvilke matvarer som har lite FODMAP-innhold, etterhvert som de blir testet ut.

Annonse
Annonse