Gluten eller FODMAP - hvem har skylda?: Soyasaus
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen. FODMAP (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).
I en diett lav på FODMAP bør altså hvete begrenses. Det er på grunn av det høye nivået av fruktaner i FODMAP. Det samme gjelder også rug og bygg.
Men produkter som inneholder spor av hvetegluten, trenger man ikke å utelukke i FODMAP-redusert kost ved IBS. For eksempel kan soyasaus inneholde gluten. Dette vil i følge forskere fra Monash University i Australia (som regnes som å være best og fremst innen forskning på FODMAP) mange tolerere. Derimot er glutenfri kost nødvendig i behandlingen av cøliaki.
Les også:Dette er FODMAP-reduserte matvarer