Pesto og laks?
Et typisk frokostbord i mange norske hjem består ofte av pålegg som salami, leverpostei, smør, brunost, servelat, fete oster, sjokoladepålegg og syltetøy med mye sukker. Det går fint å unne seg slikt pålegg av og til, men til hverdags vil de fleste av oss ha god nytte av å bytte til sunnere og mer hjertevennlige pålegg.
Istedenfor smør på brødskiven, velg: Et tynt lag med lettmargarin, lettmajones, sennep, hummus, pesto, salsa, eddik, krydder eller litt olivenolje.
Hummus er en kremet purè laget av kikerter. Hummus brukes som tilbehør til middager, som dip til grønnsaker og brød, eller som pålegg. Det finnes mange ulike varianter og oppskrifter, men en enkel variant lager du ved å bruke en boks hermetiske kikerter, sammen med 1/2 dl sunn planteolje, 1/2 teskje salt, 1-2 hvitløksfedd, og saften fra en sitron. Tøm alt dette i en kjøkkenmaskin og kvern det til det har blitt en fin purè.
Fisk som makrell, tunfisk, laks og grove fiskekarbonader er eksempler på sunne og hjertevennlige pålegg.
Egg inneholder mye protein og næring, men et stort egg kan dekke nesten hele dagsdosen med kolesterol. Alt kolesterolet finner du i eggeplommen. Ved å fjerne den og kun bruke eggehviten, har du tilgang til sunn og bra mat. Du kan for eksempel lage omelett og legge i noen av favorittgrønnsakene dine, eller bruke grønnsaker ved siden av.