Underernærte sykehuspasienter: Ikke spis som da du var yngre
- En enkel måte å undersøke om pasientene er undervektige, er ved å veie dem. Det er fortsatt sånn at pasienter ofte ikke blir veid når de blir innlagt på sykehus, og da er det lett å overse at de er undervektige. Du må fokusere på det som kan føre til vektnedgang og gi god informasjon til pasientene om hvor viktig det er at de spiser bra. Når du kommer i 70-årene, så skal du ikke være så engstelig for vekta. Da er det bedre å ha et par kilo for mye enn et par kilo for lite. Når eldre mennesker blir syke, tåler de mer om de har litt i reserve. Eldre mennesker skal være opptatt av litt andre forholdsregler når det gjelder kosthold, enn det de unge skal være. Eldre må passe på at de får i seg nok proteiner og nok energi. De kan gjerne spise mer kaloririk og energitett mat enn de yngre gjør, sier Mowé.
I 1990 gikk Statens ernæringsråd ut med anbefalinger som tilsa atskillig flere kliniske ernæringsfysiologer ved norske sykehus og i kommunene. Hvilken innvirkning kunne en større dekning av kliniske ernæringsfysiologer hatt på pasientenes helse?
- Vi ville hatt flere som kunne kartlegge pasientenes ernæringsbehov og som kunne foreslå tiltak for den enkelte pasient. Men på sykehuset vet vi ofte at fru Olsen spiser for lite. Tiltaket da blir gjerne å hjelpe henne å spise, og dette er en oppgave for sykepleiere og hjelpepleiere. Vi trenger mer kompetanse blant de som hjelper, og de trenger tid til å hjelpe. Mange hjelpepleiere ser på det som en viktig oppgave å gi pasienter mat og sørge for at de får i seg nok næring, men det er i dag stadig færre hjelpepleiere på norske sykehus, sier Mowé.