Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Matvarer med lav glykemisk indeks

Mat med lav glykemisk indeks gir en langsom, jevn strøm med glukose, som blir sendt dit kroppen har mest behov for det. Siden glukoseoverskuddet da blir lite, er det bare små mengder glukose som blir sendt til fettdepotene. Hva som rangeres som høy og lav glykemisk indeks, kan variere noe ifølge ulike kilder.

Annonse

Klassifisering av matvarenes glykemiske indeks (GI):

  • GI under 55 er lav
  • GI mellom 56-69 er middels høy
  • GI over 70 er høy

Eksempler på matvarer som inneholder karbohydrater og har lav glykemisk indeks, er tørkede bønner og belgfrukter, alle ikke-stivelsesholdige grønnsaker, noen stivelsesholdige grønnsaker (som søtpotet), havregryn, pasta, bulgur, de fleste typer frukt, mange helkornsbrød, rugbrød, rå gulrot, rå eple, peanøtter, skummet melk og erter.

Karbohydrater med lite stivelse, mye fiber, fruktose og laktose er gunstig og har lav glykemisk indeks. Laktose er det viktigste sukkeret i melkeprodukter. Med andre ord har de fleste melkeprodukter lav glykemisk indeks.

Havregryn og klibaserte frokostblandinger er gode løsninger til dagens første måltid, men vær oppmerksom på at enkelte blandinger har høyenergirike tilsetninger. Du trenger ikke å kutte ut brød, men benytt deg av grovt brød, gjerne med mye frø og hele korn. Kutt ned på potetbruken, den kan gjerne erstattes med for eksempel byggryn eller bokhvete. Bruk mye salat, gjerne med syrlig dressing.

  1. University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
  2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
  3. American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
  4. American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
  5. Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
  6. WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
  7. Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com
Annonse
Annonse