Matvarer med middels og høy glykemisk indeks
Eksempler på matvarer som inneholder karbohydrater og har middels glykemisk indeks, er mais, banan, ananas, rosiner, noen typer iskrem, hel hvete, pitabrød, couscous, basmatiris.
Eksempler på matvarer som inneholder karbohydrater og har høy glykemisk indeks er hvitt brød, boller, cornflakes, kaker, pommes frites, puffet ris, kortkornet hvit ris, rispasta, makaroni og ost, gresskar, kjeks, riskaker, popcorn, melon, bakte poteter.
Det finnes mange bøker og lister på nettet som viser den glykemiske indeksen til ulike matvarer. Bruk mat med lav eller middels glykemisk indeks så ofte du kan. En god start kan være å lære seg den glykemiske indeksen på matvarer du bruker ofte, og se om du kan erstatte noen av matvarene med høy glykemisk indeks, med mat som har lav eller middels glykemisk indeks. Ta samtidig med i beregningen hvordan du tilbereder maten, hvilke matvarer du setter sammen i et måltid, og andre komponenter som fett og protein, siden alt dette påvirker den glykemiske indeksen det ferdige måltidet får.
Verktøy til å finne den glykemiske indeksen på matvarer, finner du blant annet her.
- University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
- Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
- American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
- American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
- Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
- WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
- Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com