Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Gastrisk bypass, mat etter introduksjonsfasen: Generelle kostråd

Små måltider:

  • I de første ukene og månedene spiser du mange små måltider per dag og nipper væske langsomt gjennom hele dagen - men ikke til måltidene.
  • Start gjerne med seks små måltider om dagen. Reduserer det så ned til fire måltider og til slutt tre faste måltider per dag.
  • Hvert måltid bør bestå av en halv til en hel kopp med mat.
  • Spis ikke mer enn de anbefalte mengdene og stopp og spis før du føler deg mett.
Annonse

Væskeinntak:

  • Drikk minst 1,5 liter usøtet drikke per dag. Drikke med høyere kaloriinnhold kan gi tilstrekkelig med kalorier til å forhindre vektreduksjon.
  • Drikke bør inntas før den faste føden. Om du forsøker å drikke etter at du har spist, kan det føre til dumping eller brekninger.
  • Om du synes det er vanskelig å fordøye vanlig kumelk (en proteinkilde), bytt til lettmelk eller naturell yoghurt alternativt laktosefri melk.
  • Begrens inntaket av alkohol.

Grønnsaker:

  • Rå grønnsaker kan innføres litt etter hvert
  • Unngå grønnsaker med tungtfordøyelige fiber som asparges, konservert sopp, samt store porsjoner revne rotfrukter og hvitkål den første tiden etter operasjonen. Deretter kan du spise dem i mindre porsjoner om du tygger grundig.

Sauser:

  • Ketchup og salatdressinger kan brukes med måte, men velg "lettvarianter"
  • Melkebaserte sauser, fløtesauser av mager fløte og sauser av buljong kan anvendes med måte

Fett:

  • Fett gir dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Du må begrense mengden fett i kosten, både skjult fett og fett i form av bordsmør og matlagingsfett. Animalsk fett er mer mettet og er derfor ikke så sunt og bør begrenses. Vegetabilsk fett i myke margariner og oljer samt fiskefett som inneholder mer umettet fett, som er gunstigere, kan anvendes i begrensede mengder.
  • Velg melkeprodukter med lavt fettinnhold
  • Velg magre kjøttsorter og skjær bort synlig fett
  • Velg kjøttpålegg med lavt fettinnhold
  • Unngå smør og harde margariner
  • Velg en myk, vegetabilsk lettmargarin på brødskivene
  • Bruk olje eller flytende margarin til matlaging og baking samt salatdressing
  • Spis fisk ofte, selv fet fisk, minst et par ganger i uken

Vitamintilskudd:

  • På grunn av det nedsatte opptaket av næring (malabsorpsjonen) som gastrisk bypass medfører, må du ta daglige vitamin- og mineraltilskudd i samråd med legen

Medisiner:

  • Ta alle medisinene som legen forordner
  • Forsøk å unngå kapsler siden disse kan være for store
  • Diskuter medisinbruken med legen din før du når noen legemiddel etter operasjonen
  • Bruk ikke avføringsmiddel som er såkalt volumøkende. Dersom du må ta et avføringsmiddel, bør du rådføre deg med legen din
Annonse
Annonse