Gastrisk bypass, mat etter introduksjonsfasen: Generelle kostråd
Små måltider:
- I de første ukene og månedene spiser du mange små måltider per dag og nipper væske langsomt gjennom hele dagen - men ikke til måltidene.
- Start gjerne med seks små måltider om dagen. Reduserer det så ned til fire måltider og til slutt tre faste måltider per dag.
- Hvert måltid bør bestå av en halv til en hel kopp med mat.
- Spis ikke mer enn de anbefalte mengdene og stopp og spis før du føler deg mett.
Annonse
Væskeinntak:
- Drikk minst 1,5 liter usøtet drikke per dag. Drikke med høyere kaloriinnhold kan gi tilstrekkelig med kalorier til å forhindre vektreduksjon.
- Drikke bør inntas før den faste føden. Om du forsøker å drikke etter at du har spist, kan det føre til dumping eller brekninger.
- Om du synes det er vanskelig å fordøye vanlig kumelk (en proteinkilde), bytt til lettmelk eller naturell yoghurt alternativt laktosefri melk.
- Begrens inntaket av alkohol.
Grønnsaker:
- Rå grønnsaker kan innføres litt etter hvert
- Unngå grønnsaker med tungtfordøyelige fiber som asparges, konservert sopp, samt store porsjoner revne rotfrukter og hvitkål den første tiden etter operasjonen. Deretter kan du spise dem i mindre porsjoner om du tygger grundig.
Sauser:
- Ketchup og salatdressinger kan brukes med måte, men velg "lettvarianter"
- Melkebaserte sauser, fløtesauser av mager fløte og sauser av buljong kan anvendes med måte
Fett:
- Fett gir dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Du må begrense mengden fett i kosten, både skjult fett og fett i form av bordsmør og matlagingsfett. Animalsk fett er mer mettet og er derfor ikke så sunt og bør begrenses. Vegetabilsk fett i myke margariner og oljer samt fiskefett som inneholder mer umettet fett, som er gunstigere, kan anvendes i begrensede mengder.
- Velg melkeprodukter med lavt fettinnhold
- Velg magre kjøttsorter og skjær bort synlig fett
- Velg kjøttpålegg med lavt fettinnhold
- Unngå smør og harde margariner
- Velg en myk, vegetabilsk lettmargarin på brødskivene
- Bruk olje eller flytende margarin til matlaging og baking samt salatdressing
- Spis fisk ofte, selv fet fisk, minst et par ganger i uken
Vitamintilskudd:
- På grunn av det nedsatte opptaket av næring (malabsorpsjonen) som gastrisk bypass medfører, må du ta daglige vitamin- og mineraltilskudd i samråd med legen
Medisiner:
- Ta alle medisinene som legen forordner
- Forsøk å unngå kapsler siden disse kan være for store
- Diskuter medisinbruken med legen din før du når noen legemiddel etter operasjonen
- Bruk ikke avføringsmiddel som er såkalt volumøkende. Dersom du må ta et avføringsmiddel, bør du rådføre deg med legen din