Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Lite sannsynlig at høyt melkeinntak gir fordeler

Ved god kvalitet på kostholdet er det lite sannsynlig at et høyt melkeinntak vil gi flere fordeler - samtidig som skadevirkninger er mulige.

Annonse

Ved lavt inntak av melk, er det særlig kalsium og vitamin D man er bekymret for. Begge deler kan man få fra andre kilder, uten de potensielt negative effektene fra melkeprodukter. Alternative kilder til kalsium er grønnkål, brokkoli, tofu, nøtter, bønner og beriket appelsinjuice. Vitamin D-tilskudd kan gi et tilstrekkelig inntak til en lavere pris enn beriket melk.

I påvente av ytterligere forskning på området bør retningslinjer for melk og melkeprodukter ideelt betegne et akseptabelt inntak, for eksempel null til to porsjoner per dag for voksne, og det bør legges mindre vekt på at lettmelk er å foretrekke fremfor melk med høyere fettinnhold. Forbruk av sukkersøtede melkeprodukter i områder med høy andel overvekt og fedme, bør motvirkes, skriver forfatterne.

Samleanalysen kan settes i sammenheng med at amerikanske myndigheter nå jobber med å revidere sine råd om sunt kosthold. Forfatterne av analysen er altså uenige i at melkeprodukter skal ha en sentral rolle i disse rådene. Det samme konkluderer en annen analyse som ble publisert i Nutrition Reviews i februar 20202. Der konkluderer forfatterne med at amerikanske myndigheter bør gjøre som Canada og droppe melkeprodukter som en egen matvaregruppe. Istedenfor anbefaler de å plassere melkeprodukter i kategorien proteinrik mat, slik at melkeprodukter blir et av mange valg folk kan ta for å dekke proteinbehovet. 

  1. Willett WC, Ludwig DS . Milk and Health. NEJM 2020; 382: 644-654. www.nejm.org
  2. Jacobs ET, Foote JA, Kohler LN, Skiba MB, Thomsom TA. Re-examination of dairy as a single commodity in US dietary guidance. Nutrition Reviews 2020; 78 (3): 225–234. academic.oup.com
  3. Helsedirektoratet: Kostråd www.helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse