Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Melkeprodukter med redusert fett er ikke mer slankende

Metaanalyser har ikke funnet at melkeprodukter gjør det lettere å holde vekten. Unntaket er yoghurt. Yoghurt er en vanlig kilde til probiotika og kan gi helsefordeler på grunn av effekten dette har på bakteriefloraen i tarmen.

Annonse

Studiene fant heller ikke at fettreduserte melkeprodukter gjorde det lettere å unngå vektøkning, enn melkeprodukter med mer fett.

Melkefett er forbundet med høyere risiko for kardiovaskulær sykdom enn flerumettet eller vegetabilsk fett. Imidlertid, for personer som lever i lavinntektsområder og har mye stivelse i kostholdet, kan et moderat inntak av melkeprodukter derimot redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom ved å tilføre viktige næringsstoffer og redusere den glykemiske belastningen.

Les også: Probiotika

  1. Willett WC, Ludwig DS . Milk and Health. NEJM 2020; 382: 644-654. www.nejm.org
  2. Jacobs ET, Foote JA, Kohler LN, Skiba MB, Thomsom TA. Re-examination of dairy as a single commodity in US dietary guidance. Nutrition Reviews 2020; 78 (3): 225–234. academic.oup.com
  3. Helsedirektoratet: Kostråd www.helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse