Lurt å ta en potet: Hvordan gikk det?
Studien til Arnesen og hans kolleger har undersøkt hvordan det gikk med helsa til de som spiste mye poteter på 1970- og 1980-tallet.
Studien inkluderer 77.000 nordmenn, og oppfølgingsperioden er 40 år.
Forskerne fant ut at personer som spiste minst to poteter om dagen på 1970- og 1980-tallet hadde 12 prosent lavere dødelighet i løpet av de neste fire tiårene. De så en sammenheng mellom det å spise mye poteter og lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom. Den lavere dødeligheten kan sammenlignes med den man ser hos de som spiser mye grønnsaker.
Hva ligger bak disse funnene?
- Mye av det handler nok om at de som spiste mye potet, spiste mindre av noe annet, sier Arnesen.
Men forklaringen på bedre helse blant potetspiserne ligger ikke bare i at de spiste mindre av andre mer usunne matvarer.
Det er også mulige helsemessige egenskaper til poteten som gjør at den er bra for helsa, ifølge Arnesen.
- Kalium har trolig en beskyttende effekt for hjerte- og karsykdommer, men også C-vitaminer er knyttet til lavere dødelighet og lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Det kan også være ulike antioksidanter i poteten, som vi ikke vet så mye om, sier han.
- Og ikke minst fiber. Vi ser i samme studien at fiberinntaket har mye å si for helsa i denne populasjonen. De som spiste mye potet, var også de som røykte mest og hadde lavere utdanning - dette kontrollerte vi for. På den tida var det ikke de som var mest helsebevisste som spiste mye poteter.