Lurt å ta en potet: Kalium og andre næringsstoffer
La oss starte med hva poteten inneholder av gode næringsstoffer.
- Poteten blir først og fremst sett på som en kilde til karbohydrater, og det meste av energien kommer fra stivelse. Men den inneholder andre næringsstoffer også, sier Erik Arnesen, forsker på Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i (UiO). Han er en av forskerne bak den nye studien om potet ved UiO.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition.
- Det er spesielt mye kalium i poteten - dette er vel den grønnsaken som har mest kalium per 100 gram. Kalium er et mineral som vi vet er positivt for å forebygge hjerte- og karsykdom. Særlig er det gunstig for blodtrykket, sier Arnesen.
Men det stopper ikke der. Poteten inneholder også vitamin C, selv om noe blir brutt ned når poteten kokes. I tillegg er poteten en god kilde til vitamin B3. Poteten har også en del fiber, selv om det er mindre fiber i potet enn for eksempel grovt brød.