Proteinmangel
Proteinmangel som følge av feilernæring kan føre til en rekke sykdommer. Dette forekommer først og fremst i utviklingsland, men kan også ramme eldre voksne som ikke får dekket næringsbehovet.
Symptomer på proteinmangel kan være depresjon, angst, utmattelse, svakhet, søvnløshet og det kan gå utover veksten til barn og unge.
Proteinmangel rammer i første rekke små barn og er et resultat av for lavt energiinntak og for lite protein i kosten. De vanligste sykdommene som blir forårsaket av proteinmangel, er marasmus og kwashiorkor.
Marasmus
Marasmus er en kronisk tilstand som oppstår hos små barn som har blitt avvent brystmelk og gått over til et kosthold med for lite energi og for lite protein. Karakteristisk for sykdommen er muskelsvinn og fravær av underhudsfett. I tillegg fører dårlige hygieniske forhold ofte til inntak av forurenset mat som igjen fører til infeksjoner, spesielt magetarminfeksjoner, noe som gir et større energibehov. Barn med denne sykdommen er ofte alvorlig undervektige, svært svake og apatiske.
Kwashiorkor
Kwashiorkor forekommer som regel hos litt eldre barn. Også her er årsaken at de har en kost som inneholder for lite protein og energi. Kwashiorkor oppstår ofte etter en akutt infeksjon. Sykdommen kjennetegnes ved at barnet er svært undervektig, men undervekten er kamuflert fordi barnets kropp inneholder så mye vann/ødem. Dette får ansiktet til å se måneformet ut, armer og ben virker lubne og magen er opphovnet og utstående. Håret er tynt og misfarget, huden kan ha flekker med skjellende hud og et variabelt pigment.
Barn som har fått medisinsk behandling og blitt friske ved hjelp av et tilfredsstillende kosthold og god hygiene, vil i følge Verdens helseorganisasjon også senere i livet være oftere syke, få dårligere skoleresultater, bli lavere av vekst som voksne, og ha en redusert intellektuell og sosial utvikling sammenlignet med barn som ikke har hatt denne mangelsykdommen.
Barn som dør av underernæring og feilernæring, dør ikke nødvendigvis av sulten i seg selv, men ofte av sykdommer som følger med et nedsatt immunforsvar og manglende næringsinntak. Tall fra Verdens Helseorganisasjon fra 2020 viste at rundt 45 prosent av all barnedød dette året hadde en direkte eller indirekte sammenheng med underernæring.
- WHO: Malnutrition www.who.int
- Marshall RN, Smeuninx B, Morgan PT, Breen L. Nutritional Strategies to Offset Disuse-Induced Skeletal Muscle Atrophy and Anabolic Resistance in Older Adults: From Whole-Foods to Isolated Ingredients. Nutrients 2020. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Ogilvie AR, Schlussel Y, Sukumar D, Meng L, Shapsis SA. Higher protein intake during caloric restriction improves diet quality and attenuates loss of lean body mass. Obesity 2022; 30(7): 1411-1419. onlinelibrary.wiley.com
- Argiles JM, Campos N, Lopez-Pedrosa JM, Rueda R, Rodriguez-Manas L. Skeletal Muscle Regulates Metabolism via Interorgan Crosstalk: Roles in Health and Disease. J Am Med Dir Assoc 2016. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Helsedirektoratet: Faglige råd: Protein www.helsedirektoratet.no
- Olympiatoppen: Fakta om protein og idrett olympiatoppen.no
- Better Health Channel: Protein www.betterhealth.vic.gov.au
- Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets—A Review. Nutrition 2019. www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Tech Interactive: How come plants can make essential amino acids but people can’t? Forfatter: Dinofrio J www.thetech.org