Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Bidrar til å redusere kolesterolnivå

Kanadiske myndigheter har også foretatt en ny vurdering av merking av soya som helsevennlig mat. De skriver i sin oppsummering at mat som inngår i denne vurderingen er mat eller ingredienser som inneholder protein fra soyabønner. Slik som soyadrikke, tofu, miso, tempeh, natto, soyaost, soyanøtter, isolert soyaprotein, sojaproteinkonsentrat, teksturert soyaprotein og soyamel. Soyasaus og soyaolje inneholdt ikke store nok mengder soyaprotein til å bli inkludert. Health Canadas Food Directorate konkluderer med at vitenskaplige studier støtter at soyaprotein kan ha en gunstig effekt på kolesterolnivå. Ifølge dem kan følgende påstand brukes på omtalte soyaprodukter:

  • Soyaprotein bidrar til å redusere kolesterolnivå som er en risikofaktor for hjertesykdom.

For å kunne bruke denne merkingen må maten inneholde minst seks gram soyaprotein per porsjon, og minst ti prosent av anbefalt næringsinntak.

Vil du vite mer

  1. Mejia B, Messina M, Li SS et al.. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults.. J Nutr 2019; 149(6): 968-981. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Government of Canada: Summary of Health Canada's Assessment of a Health Claim about Soy Protein and Cholesterol Lowering www.canada.ca
  3. Harvard School of Public Health: Straight talk about soy www.hsph.harvard.edu
  4. Kang Z, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ 2010; 182(17): 1857–1862.. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Mayo Clinic: Will eating soy increase my risk of breast cancer? www.mayoclinic.org
  6. Ma L, Liu G, Ding M, Zong G, Hu FB, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Sun Q. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies.. Circulation 2020; 141 (14): 1127-1137. www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. American Cancer Society: Soy and cancer risk: Our experts advice www.cancer.org
  8. American Institute for Cancer Research: Soy www.aicr.org
  9. Healthline:Is Soy Good or Bad for Your Health? www.healthline.com
  10. Better Health Channel: Soy beans and Soy foods www.betterhealth.vic.gov.au
  11. Messina M, Duncan A, Messina V, Lynch H, Kiel J, Erdman Jr. JW. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in Nutrition 2022. www.frontiersin.org
Annonse
Annonse