Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Soya - veien til et sunnere liv?: Isoflavoner og brystkreft

Noen studier kan tyde på at høye isoflavinnivå kan øke risikoen for brystkreft. Denne forskningen er langt fra endelig, og mange studier tyder på det motsatte - at soyaprotein kan forebygge brystkreft.

Annonse

Det presiseres at usikkerheten rundt dette er knyttet til isoflavoner som blir brukt i piller og tilskudd, og ikke hele soyaproteiner. Vitenskaplige data støtter sterkt opp rundt verdien av å øke inntaket av soyaproteiner i kosten.

Ifølge American Cancer Society er det kun i dyreforsøk man har funnet at inntak av soyatilskudd kan øke risikoen for brystkreft, og selv i disse er det vist blandede resultater. Ingen studier på mennesker har vist slik skade. Moderat inntak av soyamat ser ut til å være trygt både for de som har hatt brystkreft, og for befolkningen generelt. Det kan til og med redusere risikoen for brystkreft. Soyatilskudd bør man unngå fram til mer forskning på dette er tilgjengelig.

Studier har vist at livslangt inntak av soya kan redusere riskoen for brystkreft. Den beskyttende effekten er mindre hos kvinner som spiser mindre soya, eller som begynner å spise det sent i livet. Moderat inntak av soyaprodukter kan være en til to porsjoner om dagen med hele soyaprodukter - som tofu, edamame og soyamelk.

Vil du vite mer

  1. Mejia B, Messina M, Li SS et al.. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults.. J Nutr 2019; 149(6): 968-981. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Government of Canada: Summary of Health Canada's Assessment of a Health Claim about Soy Protein and Cholesterol Lowering www.canada.ca
  3. Harvard School of Public Health: Straight talk about soy www.hsph.harvard.edu
  4. Kang Z, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ 2010; 182(17): 1857–1862.. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Mayo Clinic: Will eating soy increase my risk of breast cancer? www.mayoclinic.org
  6. Ma L, Liu G, Ding M, Zong G, Hu FB, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Sun Q. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies.. Circulation 2020; 141 (14): 1127-1137. www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. American Cancer Society: Soy and cancer risk: Our experts advice www.cancer.org
  8. American Institute for Cancer Research: Soy www.aicr.org
  9. Healthline:Is Soy Good or Bad for Your Health? www.healthline.com
  10. Better Health Channel: Soy beans and Soy foods www.betterhealth.vic.gov.au
  11. Messina M, Duncan A, Messina V, Lynch H, Kiel J, Erdman Jr. JW. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in Nutrition 2022. www.frontiersin.org
Annonse
Annonse