Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Soya - veien til et sunnere liv?: Sunn mat

For å dra nytte av soyaproteinets gunstige effekt på helsen behøver du slett ikke å bytte ut alle animalske proteinkilder, men det kan være verdifullt å bytte ut noe av det. Et eksempel kan være å bytte ut hamburgeren (som inneholder mye mettet fett) med en soyaburger - som i tillegg til det høye proteinnivået også inneholder 85 prosent umettet fett.

Annonse

Her i Norge får vi stadig større tilgang på både soyabønner og produkter som er laget av soyabønner. Hele soyabønner, tofu, tempeh, soyapølser og soyaburgere er ikke bare å finne i helsekostforretninger lenger, nå har også mange større dagligvareforretninger gjort disse produktene til faste deler av vareutvalget.

Soyabønner er fiberrike, har høyt proteininnhold og høyt innhold av flerumettet fett. De er uten kolesterol og er en god kilde til omega-3 fettsyrer og antioksidanter. Det er rikt på B-vitaminer, kalium og magnesium.

Soyaprotein er et komplett protein som inneholder alle de essensielle aminosyrene.

Du kan med fordel bruke soyabønner og soyaprodukter til å erstatte mat med høy forekomst av animalsk protein, som inneholder mettet fett og kolesterol, og slik la soyabønnene bli en del av et variert og sunt kosthold. 

Vil du vite mer

  1. Mejia B, Messina M, Li SS et al.. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults.. J Nutr 2019; 149(6): 968-981. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Government of Canada: Summary of Health Canada's Assessment of a Health Claim about Soy Protein and Cholesterol Lowering www.canada.ca
  3. Harvard School of Public Health: Straight talk about soy www.hsph.harvard.edu
  4. Kang Z, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ 2010; 182(17): 1857–1862.. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Mayo Clinic: Will eating soy increase my risk of breast cancer? www.mayoclinic.org
  6. Ma L, Liu G, Ding M, Zong G, Hu FB, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Sun Q. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies.. Circulation 2020; 141 (14): 1127-1137. www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. American Cancer Society: Soy and cancer risk: Our experts advice www.cancer.org
  8. American Institute for Cancer Research: Soy www.aicr.org
  9. Healthline:Is Soy Good or Bad for Your Health? www.healthline.com
  10. Better Health Channel: Soy beans and Soy foods www.betterhealth.vic.gov.au
  11. Messina M, Duncan A, Messina V, Lynch H, Kiel J, Erdman Jr. JW. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in Nutrition 2022. www.frontiersin.org
Annonse
Annonse