Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Overvekt og kosthold - festmat: Restaurantguiden

Etter hvert som vi nordmenn går oftere ut for å spise, har tilbudet økt, spesielt innen det vi kaller etnisk mat. Her er det mye å glede seg over, selv for deg som har tenkt å legge om kostholdet.

Annonse

Det kinesiske kjøkken

Velg supper, kokt ris, nudler, kylling/ biff/ skalldyr/ fisk med grønnsaker, soyasaus eller østers-/ansjos-saus. Vær forsiktig med friterte sursøte retter, stekt ris, Szechuanretter (for eksempel sprøstekt and), egg-foo og lobster saus som gjerne inneholder mye fett. Sautert mat har mer fett enn dampkokt. Når du kommer til desserten, velg fruktsalater fremfor friterte frukter (eks. banan) og is.

Det japanske, thailanske og vietnamesiske kjøkken

Spesielt thailansk mat er fettfattig, pass bare på de rettene som inneholder karri, da får du gjerne fløte på kjøpet. Vær ellers forsiktig med friterte retter som tempura.

Det italienske kjøkken

Velg de fristende salatene eller pastarettene med tomatsaus. Vær forsiktig med hvitløksbrød, innbakt pizza, ekstra ost, pasta med smør og fløtesaus. Til dessert nyter du fruktsalater og sorbeter fremfor tiramisu og kaker. Den italienske isen inneholder lite fett, men har mye sukker.

Det indiske og pakistanske kjøkken

Her bør du velge retter som kokt ris, tikkaretter, dalretter, løksalat, nanbrød, kylling shaslik, grønnsakcurry, chabati, tandooriretter og chutney. Kjøkkenet bruker generelt mye smør, nøtter, fløte og yoghurt. Vær derfor forsiktig med paulau-ris, poppadum, pararha, briani-retter, kormaretter og fritert mat som bhajias, samosa og puris.

Det meksikanske kjøkken

Velg krydret kylling, ris og bønner, maistortillas (ikke fritert) og salat, fremfor ost, avocado, tortilla chips, tostada, friterte og gratinerte retter.

Det greske kjøkken

Det smarteste er å spise salat, tzatziki, grillet fisk eller kjøtt og pitabrød. Unngå hummus, taramassalata, stifado, moussaka, baklava, halva og feta ost.

Det franske kjøkken

Velg supper, grillet kjøtt og fisk, dampede grønnsaker, grønn salat og posjert frukt. Vær forsiktig med patè, fete sauser, mosteretter, coq au vin, stekte poteter, tarte tatin.

Gatekjøkken

Når du besøker veikroer og gatekjøkken, se opp for stekt og fritert mat. Be om å få saus, smør og dressing for seg selv.

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et verktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Verktøyet er gratis å bruke, og det kan hjelpe deg å finne næringsverdien i ulike matvarer, sammenligne matvarer, eller lage egne ukesmenyer. Verktøyet gir deg oversikt over ditt energiinntak, og om fordelingen av energikilder er gunstig eller bør justeres. På siden velger du en profil som er tilpasset deg, ut i fra kjønn, aktivitetsnivå og alder. Du kan også finne forslag til ferdige ukemenyer.

Annonse
Annonse