Karbohydrater: Glykemisk indeks (GI)
De komplekse karbohydratene blir tatt opp langsomt fra tarmen og gir en mer kontrollert økning i blodsukkeret. Dette er veldig bra for kroppen, fordi det fører til at insulinutskillelsen reguleres til moderate mengder, noe som vil gi mindre sult og mindre søtsug.
Annonse
Enkle karbohydrater fører til en rask økning av blodsukkeret, for etter kort tid å gi et like raskt fall i blodsukkeret. Dette fører til økt sult og søtsug, noe som gjør at vi inntar flere kalorier enn vi trenger, og legger på oss.
Matvarer som har denne effekten, har høy glykemisk indeks, mens mat med lav glykemisk indeks (GI) gir en langsom, jevn strøm med glukose, som blir sendt dit kroppen har mest behov for det.
Vil du vite mer
Referanser
- Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
- Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
- Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
- Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no