Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Karbohydrater: Glukose viktig for hjernen

karbohydrater3.jpgBrød og frukt er kilder til karbohydrater. Velg helst grove kornprodukter.

Alle celler i kroppen bruker glukose som energikilde. I det meste av kroppen kan også fett eller aminosyrer brukes, men hjernecellene bruker nesten bare glukose. Andre energisubstrater, som fett, har hjernecellene vansker med å bruke. Av denne grunn er det viktig at glukose til enhver tid er tilgjengelig i blodet. Overdosering av insulin kan føre til svært lavt blodsukker, noe som gir dårlig tilgang på glukose for hjernecellene. Personer som er utsatt for dette, reagerer med å komme i mental ubalanse og kan i noen tilfeller gå i koma.

Annonse

Les også: Insulinsjokk: Dette skjer i hjernen

Uansett hvilken energikilde du velger, vil det å innta flere kalorier om dagen enn du bruker, føre til at du går opp i vekt. Et gram karbohydrat gir 4 kcal, protein gir 4 kcal, mens fett gir 9 kcal per gram.

 

  1. Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
  2. Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
  3. Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
  4. Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
  5. Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse