Karbohydrater: Tre grupper
Kort fortalt er alt av sukker og stivelse karbohydrater, men ikke alle karbohydrater er like sunne. I hovedsak kan vi dele inn karbohydrater i tre grupper:
- Monosakkarider er enkeltmolekyler av sukker, og finnes i de fleste karbohydrater. Det aller meste er glukose. Fruktose finner du i frukt, grønnsaker og honning, og fruktosen blir omdannet til glukose via leveren. Galaktose er en del av laktose, altså sukker som du finner i melk og melkeprodukter.
- Disakkarider består av to monosakkarider som er koblet sammen. I tarmen blir de brutt ned til monosakkarider. Disakkarider finner du som sukrose i rent sukker, sukkerbiter og lignende, men det kan også finnes naturlig i frukt og grønnsaker. Laktose finner du i melk og melkeprodukter, mens maltose finnes i spirende frø (malt) og blir dannet i tarmen når stivelse blir brutt ned.
- Polysakkarider - glykogen og stivelse - er hundrevis av glukosesukkermolekyler som henger sammen. I tarmen brytes de ned til maltose, for deretter å bli brutt ned til glukose.
Annonse
Vil du vite mer
Referanser
- Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
- Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
- Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
- Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no