Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Dagens kostråd: Lettprodukter

Lettprodukter har som hovedregel færre kalorier. Ser man seg blind på dette, risikerer man å gjøre seg en bjørnetjeneste. Fett er mer kaloririkt enn sukker, men at maten blir mindre kaloririk er ikke alltid en fordel. I enkelte lettprodukter er fettnivået lavere enn i orginalen, men når man fjerner fettet, fjerner man også mye av smaken. En måte å kompensere for smaksreduksjonen, er å tilføre sukker (som er mindre kaloririkt enn fett). Dette kan få insulin-produksjonen til å "skyte over mål", og vi får en påfølgende sultfølelse og spiser for mye. Slankekurer som fokuserer på glykemisk indeks (GI) har gjort oss mer oppmerksom på denne mekanismen.

Annonse

Det er ikke bare mye av smaken som sitter i fettet. Mange nødvendige næringsstoffer, for eksempel fettløselige vitaminer, er også lokalisert der. Mange lettprodukter vil derfor ha et mindre innhold av næringsstoffer, ikke bare et lavere kalori-innhold.

En annen viktig grunn til at lettprodukter ikke alltid har den effekten man skulle ønske, er kompensasjon. Vet man at man spiser et mindre kaloririkt måltid, vil mange kompensere ved å spise litt mer. Dermed risikerer vi at lett-effekten blir utlignet. Om man da har fått i seg et like kaloririkt måltid, men med færre sporstoffer og vitaminer, har man i alle fall gjort seg selv en bjørnetjeneste.

Det finnes mange gode lettprodukter på markedet som kan hjelpe oss til en sunnere livsførsel. Stadig flere produkt utelater komponenter som antas å være ugunstig for helsen vår. Vær likevel oppmerksom på sammensetningen av lettprodukter, og vær oppmerksom på hva lettprodukt kan gjøre med deg. Først da får du full effekt av lettproduktene.

Annonse
Annonse