Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Vegetarkost for barn: Åtte til ti måneder

Frem til barnet er åtte til ti måneder får det fortsatt dekt det meste av næringsbehovet gjennom morsmelken, så i den første fasen handler det om å venne det til fast føde. Fra åtte til tolv måneders alder kan man introdusere proteinkilder som moste bønner, most tofu, kokt egg, cottage cheese og moste erter. Linser og bønner er viktige bestanddeler i et vegetarisk kosthold. Det er dette som i stor grad brukes i måltider som erstatning for fisk og kjøtt. Det finnes mange typer linser, men de røde er fine å begynne med. De er milde og er av de linsene som krever minst koking og skylling. Litt røde linser most sammen med potet er en god og sunn middagsrett for de minste. Husk å følge anvisning for bløtlegging og koking av linsene nøye.

Annonse
  1. Academy of Nutrition and Dietetics: Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers www.eatright.org
  2. NHS: Vegetarian and vegan children www.nhs.uk
  3. Ask S, Strindlund Å. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen 2014. www.lakartidningen.se
  4. Ernæringsrådet: Risiko for jodmangel i Norge www.ernaeringsradet.no
  5. HelseNorge: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn
  6. Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2019; 119 (7): 1067-1074. jandonline.org
Annonse
Annonse