Vegetarkost for barn: Vitaminer
Mors inntak og lager av vitamin B12 er avgjørende for B12-mengden barnet får i seg. Ammende må derfor sørge for gode kilder til B12. Dersom mors inntak av B12 ikke er godt nok, må barnet få et tilskudd som er tilpasset den alderen det er i.
Når barnet blir så stort at det kan spise selv, kan behovet for B12 dekkes gjennom berikede produkter av plantemelk eller tilskudd ved vegansk kosthold. Hos barn i to til fem års alder som er vegetarianere, kan behovet dekkes gjennom to desiliter melk eller yoghurt, eller ett egg.
Vitamin D-innholdet i morsmelk er vanligvis lavt. Alle spedbarn bør derfor få tilskudd allerede i løpet av barnets første levedager.
Du finner noe D-vitamin i berikede melkeprodukter og margarin. Du kan også kjøpe vitamin D-dråper/tilskudd på apoteket. Barn trenger å bli oppfordret til å spise mye frukt og grønt, ettersom dette tilfører essensielle vitaminer og mineraler. Most avocado og most banan er fulle av vitaminer og god smak.
- Academy of Nutrition and Dietetics: Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers www.eatright.org
- NHS: Vegetarian and vegan children www.nhs.uk
- Ask S, Strindlund Å. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen 2014. www.lakartidningen.se
- Ernæringsrådet: Risiko for jodmangel i Norge www.ernaeringsradet.no
- HelseNorge: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn
- Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2019; 119 (7): 1067-1074. jandonline.org