Vegetarkost for barn: Fett og fettsyrer
Melk og melkeprodukter som yoghurt, ost, smør og lignende er viktige fettkilder, og kilder til de fettløselige vitaminene A og D. I tillegg inneholder melken vitamin B12, som du ikke finner i andre vegetariske kilder. Melkeprodukter introduseres vanligvis fra 10-12 måneders alder. Inntil da får du dekt behovene gjennom morsmelk eller morsmelkerstatning.
Annonse
Eksempler på veganske fettkilder er avocado, planteoljer og myk margarin. Linfrø er en kilde til omega 3 fettsyrer. Hele linfrø er vanskelige å fordøye for en liten mage, og de kommer ofte hele ut igjen. Dersom du finmaler frøene, kan du enkelt fordele de finmalte frøene i annen mat.
Referanser
- Academy of Nutrition and Dietetics: Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers www.eatright.org
- NHS: Vegetarian and vegan children www.nhs.uk
- Ask S, Strindlund Å. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen 2014. www.lakartidningen.se
- Ernæringsrådet: Risiko for jodmangel i Norge www.ernaeringsradet.no
- HelseNorge: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn
- Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2019; 119 (7): 1067-1074. jandonline.org