Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Vegetarkost for barn: Fett og fettsyrer

Melk og melkeprodukter som yoghurt, ost, smør og lignende er viktige fettkilder, og kilder til de fettløselige vitaminene A og D. I tillegg inneholder melken vitamin B12, som du ikke finner i andre vegetariske kilder. Melkeprodukter introduseres vanligvis fra 10-12 måneders alder. Inntil da får du dekt behovene gjennom morsmelk eller morsmelkerstatning. 

Annonse

Eksempler på veganske fettkilder er avocado, planteoljer og myk margarin. Linfrø er en kilde til omega 3 fettsyrer. Hele linfrø er vanskelige å fordøye for en liten mage, og de kommer ofte hele ut igjen. Dersom du finmaler frøene, kan du enkelt fordele de finmalte frøene i annen mat.

  1. Academy of Nutrition and Dietetics: Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers www.eatright.org
  2. NHS: Vegetarian and vegan children www.nhs.uk
  3. Ask S, Strindlund Å. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen 2014. www.lakartidningen.se
  4. Ernæringsrådet: Risiko for jodmangel i Norge www.ernaeringsradet.no
  5. HelseNorge: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn
  6. Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2019; 119 (7): 1067-1074. jandonline.org
Annonse
Annonse